Edit Content

Chwościk soi

Choroba powodowana jest przez grzyb Cercospora sojina. Źródłem infekcji najczęściej są porażone resztki pożniwne pozostające w glebie po zbiorze wcześniejszych upraw soi na tym samym stanowisku. Choroba ma stosunkowo długi okres rozwoju utajonego, który wynosi do 14 dni.

Chwościk soi
źródło: jakuprawiac.pl

Jakie są objawy choroby?

Objawy choroby pojawiają się na starszych liściach w postaci drobnych plam. Wraz z rozwojem choroby plamy stają się bardziej charakterystyczne — białe w środku i otoczone ciemnobrunatną obwódką. W przypadku silnego porażenia opisane wcześniej objawy mogą pojawić się również na innych częściach rośliny: strąkach i na łodydze. Bardzo rzadko objawy choroby widoczne są na młodych liściach soi.

Znaczenie gospodarcze choroby

Choroba występuje w uprawie dość często, jednak rzadko prowadzi do znacznych spadków w plonie nasion.

Warunki sprzyjające rozwojowi choroby

Choroba rozwija się w szerokim zakresie temperatur, który kształtuje się od 5°C aż do 30°C. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz gleby.

Czym zwalczać chwościk soi?

Do zwalczania choroby można wykorzystać zarejestrowane rozwiązania (stan na 24.09.2024):

  • mieszaninę formulacyjną dwóch substancji czynnych difenkonazolu i azoksystrobiny
  • produkt zawierający fludoksonil

Tagi:

To może Cię zainteresować:

Fuzarioza kolb kukurydzy
Fuzarioza kolb kukurydzy
Zgnilizna twardzikowa soi
Zgnilizna twardzikowa soi
Chwościk soi
Chwościk soi