Choroba powodowana jest przez grzyb Cercospora sojina. Źródłem infekcji najczęściej są porażone resztki pożniwne pozostające w glebie po zbiorze wcześniejszych upraw soi na tym samym stanowisku. Choroba ma stosunkowo długi okres rozwoju utajonego, który wynosi do 14 dni.
Objawy choroby pojawiają się na starszych liściach w postaci drobnych plam. Wraz z rozwojem choroby plamy stają się bardziej charakterystyczne — białe w środku i otoczone ciemnobrunatną obwódką. W przypadku silnego porażenia opisane wcześniej objawy mogą pojawić się również na innych częściach rośliny: strąkach i na łodydze. Bardzo rzadko objawy choroby widoczne są na młodych liściach soi.
Choroba występuje w uprawie dość często, jednak rzadko prowadzi do znacznych spadków w plonie nasion.
Choroba rozwija się w szerokim zakresie temperatur, który kształtuje się od 5°C aż do 30°C. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz gleby.
Do zwalczania choroby można wykorzystać zarejestrowane rozwiązania (stan na 24.09.2024):