Plant Protection and Inspection Services (PPIS) – izraelska organizacja ochrony roślin przekazała w dniu 12 sierpnia Głównemu Inspektoratowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa propozycję wymagań fitosanitarnych, które będą musiały spełniać świeże owoce pomidorów importowane do Izraela. Dotychczas eksport polskich pomidorów do Izraela był niemożliwy.
źródło: Canva
Wypracowane porozumienie jest efektem skutecznej współpracy urzędów odpowiedzialnych za ochronę roślin w obu krajach. Dzięki porozumieniu możliwy jest eksport świeżych polskich pomidorów na rynek izraelski.
Jakie wymogi fitosanitarne będą musiały spełniać polskie pomidory eksportowane do Izraela?
potwierdzonym krajem uprawy pomidorów musi być Polska. Jest to równoznaczne z tym, że kraj pochodzenia jest wolny od Bactrocera dorsalis
izraelski importer musi uzyskać we właściwym urzędzie, zezwolenie importowe na import tego asortymentu z Polski
owoce wyprodukowane zostały w warunkach fizycznej izolacji przed stonką ziemniaczaną, dodatkowo owoce przed wysłaniem będą kontrolowane na obecność tego szkodnika
partia pomidorów musi być wolna od innych części roślin np. iści, łodyg, szypułek
przesyłce musi towarzyszyć świadectwo fitosanitarne wystawione przez inspektora Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa