Uprawa kukurydzy na ziarno stanowi około połowy powierzchni zasiewów. Dostępna jest duża liczba odmian, które należy porównać pod kątem kilku ważnych cech użytkowych.
Zdecydowanie najważniejszą cechą odmian kukurydzy na ziarno jest jej potencjał plonowania. Należy przyjąć zasadę, że wraz ze wzrostem liczby FAO rośnie zdolność odmiany do budowania plonu ziarna.
Jednak w obrębie klasy wczesności, odmiany również różnią się potencjałem plonowania. Nasiona kukurydzy na ziarno przeznaczone na lepsze stanowiska mają genetyczne predyspozycje do produkcji większej ilości plonu handlowego.
Wybierając odmianę kukurydzy na ziarno, należy uwzględnić jej predyspozycje do uprawy w określonych stanowiskach — na glebach słabych mozaikowych lub średnich do dobrych. Jeżeli w profilu odmiany hodowca zamieścił informację, że jest ona przeznaczona na gleby średnie i dobre, to jej uprawa na glebach lekkich nie pozwoli na realizację genetycznego potencjału plonowania.
Wartość liczby FAO przekłada się bezpośrednio na długość okresu wegetacji. W przypadku kukurydzy na ziarno bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego FAO do regionu uprawy. Należy pamiętać o tym, że od przebiegu pogody zależy, kiedy odmiana osiągnie dojrzałość technologiczną do zbioru.
Postawienie na odmianę kukurydzy na ziarno o zbyt niskim FAO, nie pozwoli na dobre wykorzystanie stanowiska i agrotechnik do budowy plonu. Wybór odmiany o za dużej liczbie FAO może prowadzić do tego, że nie osiągnie ona optymalnej dojrzałości. Będzie musiała być zbierana przy wyższej wilgotności ziarna, co wpłynie na efekt ekonomiczny uprawy.
W dosłownym tłumaczeniu oznacza zdolność kukurydzy do szybkiego oddawania wody przed zbiorem. Wilgotność ziarna podczas zbioru jest ważnym parametrem, ponieważ od niego zależy finalna cena plonu handlowego lub kosztów suszenia.
Szybkość oddawania wody jest uzależniona od typu ziarniaka. Z reguły odmiany w typie dent mają szybszy dry down, czyli lepiej oddają wodę podczas dojrzewania.
W przypadku kukurydzy ważną cechą odpowiadającą za możliwość przedłużonego nalewania ziarna jest efekt stay green. Rośliny odmian kukurydzy na ziarno o bardzo dobry stay green dłużej utrzymują zieloność, dzięki temu wydłuża się czas aktywności fotosyntetycznej.
Rośliny mogą dzięki temu dłużej produkować asymilaty, które transportowane są do organów generatywnych i zwiększają masę ziarniaków. Rośliny dużej zielone są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne oraz porażenie przez choroby. W wyniku czego można nieznacznie opóźnić termin zbioru kukurydzy na ziarno, a tym samym uzyskać wyższy plon ziarna.
JakUprawiać.pl to platforma informacyjna, oraz gazeta interaktywna informująca o najważniejszych wydarzeniach dotyczących upraw roślin. Doradzamy i edukujemy oraz promujemy polskich rolników. Współpracujemy z najlepszymi specjalistami w dziedzinie upraw. Nasz zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w informowaniu, szkoleniu i doradztwie.
Napisz do nas: redakcja@jakuprawiac.pl