Na zakończonym Narodowym Dniu Kukurydzy w HR Smolice Rolnicy mogli obejrzeć kolekcję odmian kukurydzy o wyróżniających się cechach użytkowych, zapoznać się z ofertą firm dostarczających środki produkcji dla rolnictwa oraz wysłuchać wykładu na temat metod konserwacji kiszonki.
Prezes Zarządu HR Smolice Karol Marciniak podkreślił dużą rolę hodowli w opracowaniu i wdrażaniu odmian kukurydzy na rynek polski, ale także rynki zagraniczne. Rozwój rynków zbytu jest czasochłonny i wymaga zaangażowania ze strony zespołu ekspertów.
Prelegentem był doradca żywieniowy Błażej Zielonka z PFHBiPM, który poruszył niezwykle ważny temat metod konserwacji zielonki z kukurydzy. W swojej wypowiedzi wskazał, że proces zakiszania na fundamentalne znaczenie dla wartości żywieniowej kiszonki oraz rentowności produkcji mleka. Jak newralgiczne elementy w procesie przygotowania kiszonki z kukurydzy wskazał:
Doradca żywieniowy wskazał, że podstawowym kryterium określającym termin zbioru kukurydzy na zielonkę jest zawartość suchej masy w biomasie. Przebieg linii mlecznej może być jedynie wskazówką. Sugerowanie się tylko położeniem linii mlecznej może być niewystarczające we wskazaniu optymalnego terminu zbioru, ze względu na przebieg pogody, czy też różnice odmianowe.
Podczas Narodowych Dni Kukurydzy była możliwość określenia suchej masy w przyniesionej przez rolników biomasie pochodzące z własnych plantacji kukurydzy.
Spotkanie polowe odbyło się 29 sierpnia niedaleko Rogożewa w Wielkopolsce, a patronat nad imprezą objęło Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
JakUprawiać.pl to platforma informacyjna, oraz gazeta interaktywna informująca o najważniejszych wydarzeniach dotyczących upraw roślin. Doradzamy i edukujemy oraz promujemy polskich rolników. Współpracujemy z najlepszymi specjalistami w dziedzinie upraw. Nasz zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w informowaniu, szkoleniu i doradztwie.
Napisz do nas: redakcja@jakuprawiac.pl