Edit Content

Dynia – najpopularniejsze odmiany i rodzaje dyni

Dynia jednoznacznie kojarzy się z jesienią. Kiedy ogrodnicy rozpoczynają jesienne przygotowania ogrodów do zimy, dynia dojrzewa. Jej imponujące i zróżnicowane owoce zdobią ogrody, w których jesienią opadają liście, przekwitają kwiaty i rośliny przechodzą w stan spoczynku zimowego. Dynia często gości też na stołach jako składnik rozmaitych potraw. Bogactwo odmian, szerokie zastosowanie i łatwość jej uprawy powodują, że jest rośliną często uprawianą w grodach.

Dynia - poznaj najpopularniejsze odmiany i rodzaje dyni
źródło: jakuprawiac.pl

Rodzaje dyni - jadalne i ozdobne

Popularne w ogrodach są zarówno dynie jadalne, jak i te tzw. niejadalne, czyli ozdobne. Niezależnie od przeznaczenia cenione są za walory estetyczne swoich owoców. Ten podstawowy podział na dynie jadalne i ozdobne odnosi się do przeznaczenia do spożycia lub jako ozdoba.

Choć pokreślenie dyń ozdobnych jako niejadalnych funkcjonuje zamiennie, to dynia ozdobna nie jest trująca. Miąższ dyń ozdobnych jest po prostu zbyt twardy, gorzki w smaku, a skórka zbyt gruba, żeby przeznaczyć takie dynie do konsumpcji.

Stąd określenie dyni jadalnych oznacza, że miąższ jest słodki w smaku, wilgotny, skórka stosunkowo cienka i bardziej miękka. Dynie jadalne charakteryzują się też bardziej jednorodną skórą. W przeciwieństwie do dyń ozdobnych, które przyjmują rozmaite kształty, ich a skóra często ma różnokolorowe wzory.

Dynie jadalne - wykorzystywane w kuchni

Dynie jadalne mają bardzo szerokie zastosowanie w wielu potrawach. Przygotowywane są z nich zupy, sosy, dania pieczone i purée. W kuchni przyrządzane są z nich dania na słodko i danie wytrawne. Dynie są cenione za walory kulinarne nie tylko miąższu, ale także pestek - nasion dyni. Łuskane, ususzone nasiona są doskonałym dodatkiem do sałatek, a nawet jako dodatek to wypieków.

Odmiany dyni - dynia olbrzymia

Ranking najpopularniejszych dyń nie sposób nie zacząć od królowej dyń - dyni olbrzymiej. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście imponującym rozmiarom. Dynia olbrzymia jako ozdoba ogrodu robi imponujące wrażenie dzięki swoim gigantycznym owocom. Owoce dyni olbrzymiej mogą osiągać wagę nawet do 100 kg.

Dynia olbrzymia jest często wykorzystywana w kuchni. Sprawdza się zwłaszcza do pieczenia i przygotowywania purée. Przez długi czas można przechowywać też przetwory z dyni olbrzymiej.

Dynia olbrzymia
źródło: jakuprawiac.pl

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa zwana też Butternut jest często wybieraną odmianą dyni. Jej miąższ ma charakterystyczny delikatny lekko orzechowy smak. Miąższ dyni piżmowej jest zwarty i intensywnie żółty. Ta odmiana dyni nadaje się do pieczenia i do przygotowania purée. Dynia piżmowa świetnie sprawdza się też jako dynia do słoików i na zupę. Dzięki oryginalnemu kształtowi jest też ciekawą ozdobą w ogrodzie.

Dynia makaronowa

Ciekawą dynią jest odmiana dyni makaronowej. Swoją nazwę zawdzięcza rozpadającemu się na nitki jak makaron spaghetti miąższowi. Dzięki oryginalnym właściwościom swojego miąższu znajduje zastosowanie jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Dynia makaronowa ma delikatny smak i dobrze komponuje się różnymi sosami. To nie jedyne wykorzystanie tej odmiany dyni w kuchni. Miąższ dyni makaronowej wykorzystać można również jako dodatek do sałatek lub do przygotowania dyni pieczonej.

Dynia ozdobna

Dynia ozdobna jak sama nazwa wskazuje, znajduje zastosowanie jako ozdoba. Jako rodzaj dyni niejadalnej nie jest wykorzystywana w kuchni, ale jest częstym wyborem do domów, jako jesienny akcent kompozycji dekoracyjnych.

Również w kompozycjach ogrodowych sprawdzają się jako interesujące urozmaicenie. Odmiany dyń ozdobnych mają przeróżne kształty i kolory. Ich twarda skórka przybiera barwy od zielonych, przez żółte aż po białe.

Dynie ozdobne
źródło: jakuprawiac.pl

Tagi:

To może Cię zainteresować:

Berberys Thunberga (Berberis thunbergii) - krzew liściasty
Berberys Thunberga (Berberis thunbergii) - co warto o nim wiedzieć
Dynia - poznaj najpopularniejsze odmiany i rodzaje dyni
Dynia - najpopularniejsze odmiany i rodzaje dyni
Funkie - jaką odmianę wybrać?
Funkia (Hosta) - wybierz dla niej idealne miejsce w ogrodzie
Barwinek Pospolity ozdoba do Twojego ogrodu
Barwinek pospolity (Vinca minor) - niepozorna ozdoba ogrodu
Zapobieganie i kontrola chorób malin
Jakie są najważniejsze choroby malin?
Jeżówka purpurowa - co warto wiedzieć?
Co warto widzieć o jeżówce purpurowej (Echinacea purpurea)?
Dereń biały - krzew liściasty ogrodowy
Dereń biały - Cornus alba w Twoim ogrodzie
Magnolia odmiany i uprawa
Magnolia - odmiany i uprawa
Jodła koreańska co warto o niej wiedzieć
Jodła koreańska - Abies koreana co warto o niej wiedzieć?
Przycinanie traw ozdobnych
Przycinanie traw ozdobnych
Hortensja ogrodowa -odmiany i pielęgnacja
Hortensja - odmiany i pielęgnacja
Tuje to rośliny zimozielone
Tuje, czyli żywotniki
Kiedy przycinać maliny?
Kiedy przycinać maliny?
Kiedy wykonać jesienne nawożenie trawnika
Nawożenie trawnika jesienią
Lawenda w ogrodzie
Lawenda w ogrodzie
Zaraza ziemniaka na pomidorach
Zaraza ziemniaczana na pomidorach
Rozsada ogórków kiedy siać?
Kiedy siać ogórki do gruntu
Kiedy sadzić pomidory do gruntu
Kiedy sadzić pomidory do gruntu - co ile sadzić pomidory?
Jakie są najpopularniejsze choroby róży
Choroby róż - zwróć uwagę na liście
Uprawa dyni - kiedy siać dynię?
Uprawa dyni - kiedy siać dynię
Jakie zioła do ogrodu
Zioła w ogrodzie, jakie zioła do ogrodu wybrać
Jak przycinać róże
Jak przycinać róże?
Jakie korzyści daje wertykulacja trawnika
Wertykulacja trawnika
Uprawa papryki
Uprawa papryki - jak sadzić paprykę
Sadzenie czosnku
Uprawa czosnku - sadzenie
Kiedy siać pomidory na rozsadę
Kiedy siać pomidory na rozsadę?
Nawóz wiosenny do trawy
Nawóz wiosenny do trawy - nawożenie trawnika