Zaraza ziemniaczana na pomidorach to choroba, która potrafi skutecznie dokuczyć ogrodnikom uprawiającym nie tylko pomidory, ale też inne warzywa z rodziny psiankowatych np. paprykę. Zaraza ziemniaczana dotyczy również uprawy pomidora na profesjonalnych plantacjach. Stanowi poważny problem, a jej zwalczanie jest dużym wyzwaniem dla rolników i ogrodników.
Zarazę ziemniaczaną wywołuje organizm grzybopodobny Phytophthora infestans, który zimuje w bulwach zakażonych ziemniaków. To najczęstsze, ale niejedyne źródło zakażeń roślin pomidora. Drugim źródłem zarazy ziemniaczanej są zarodnie przetrwalnikowe oospory, zimujące w glebie po uprawie roślin z rodziny psiankowatych np. papryka, bakłażan, czy też pomidorów.
Czynnikiem warunkującym wystąpienie objawów na roślinie są między innymi warunki pogodowe sprzyjające rozwojowi Phytophthora infestans. W sprzyjających warunkach infekcja rośliny następuje bardzo szybko.
Chłodne i deszczowe dni sprzyjają rozwojowi zarazy ziemniaczanej pomidora. W temperaturze 15-18 st. C i dużej wilgotności zarodniki potrafią kiełkować i infekować już w ciągu 2-3 godzin.
Pierwsze objawy zarazy ziemniaczanej widoczne są na roślinie w postaci plam liści. Plamy na liściach mają oliwkowoszary kolor. Z czasem, w miarę rozwoju choroby plamy te stają się zielonobrunatne, a następnie sięgają nerwów liści - zmiany nekrotyczne. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza dodatkowo na spodniej części liści, zauważalny jest też białoszary nalot.
Dalej postępująca zaraza ziemniaczana na pomidorach powoduje brązowienie liści, ogonków liściowych i łodyg. Przy porażeniu pomidora zarazą ziemniaka już we wczesnej fazie, na zalążkach owoców pojawiają się szarozielone plamy. Zmiany na owocach szybko brązowieją i twardnieją.
Zaraza szybko się rozprzestrzenia i w uprawie polowej oraz w ogrodach, powoduje duże straty w plonach owoców pomidorów. Dlatego też warto zapobiegać jej wystąpieniu. Aby zapobiec zarażeniu chorobą uprawy, należy unikać uprawiania pomidorów sąsiedztwie ziemniaka.
Należy też przestrzegać zasad zmianowania upraw — nie sadzić pomidorów po pomidorach, papryce, ziemniakach czy bakłażanie. Warto wybrać odmiany odporne i sadzić rośliny w zalecanej odległości i w odpowiednim rozstawie rzędów. Zastosowanie wszystkich powyższych zaleceń może pomóc w ochronie uprawy i zapobiec utracie owoców.
Systematyczna kontrola uprawy pod kątem wystąpienia choroby pozwoli na wczesne rozpoznanie zarazy ziemniaka na pomidorach i szybką reakcję. Już w momencie wystąpienia pierwszych objawów w obrębie liści, warto je usunąć, aby zapobiec rozprzestrzenianiu choroby.
Do zwalczania zarazy ziemniaczanej na pomidorach można zastosować preparaty z grupy fungicydów. Są to środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania chorób grzybowych i przeznaczone dla użytkowników nieprofesjonalnych. Oprysk wykonany takim preparatem skutecznie ochroni liście i owoce przed nowymi infekcjami, zahamuje rozwój choroby i zwalczy powodujący zarazę ziemniaczaną pomidorów patogen.
Do oprysku w początkowej fazie zarazy ziemniaczanej można zastosować preparat na bazie miedzi. Preparat miedziowy może nie zwalczyć patogenu całkowicie. Wpłynie jednak korzystnie na kondycję rośliny oraz zahamuje rozwój choroby. Miedź hamuje wzrost grzybów i uniemożliwia ich rozmnażanie, co chroni przed nowymi infekcjami.
W zaawansowanych stadiach choroby, sam oprysk miedzią może nie być już skuteczny. Konieczny może okazać się oprysk preparatem fungicydowym na bazie stobiluryny, powtarzany nawet co kilka dni. Podczas wykonywania oprysków należy bezwzględnie przestrzegać dawek, zaleceń producenta oraz zasad bezpieczeństwa.
Zaraza ziemniaczana nie dotyka tylko ziemniaka i pomidora. Phytophthora infestans atakuje też inne warzywa z rodziny psiankowatych. Z zakażonych pomidorów może rozprzestrzenić się również np. na uprawę papryki czy bakłażana. Objawy na tych roślinach są podobne jak na pomidorze.
Zaraza ziemniaczana jest najczęściej występującą chorobą pomidorów. Uprawy pomidorów dotykają jednak również inne choroby grzybowe, wirusowe, a także rzadziej bakteryjne.
Do chorób grzybowych pomidora można zaliczyć szarą pleśń. Atakuje ona owoce, kwiaty i liście roślin. Rzadziej występującą chorobą w uprawie pomidorów, również grzybową jest atakująca liście roślin brunatna plamistość liści.
Najczęstsze choroby wirusowe jak mozaika pomidora i kędzierzawość liści pomidora, to również choroby uszkadzające liście i w konsekwencji, wpływające na plon owoców. Rzadziej występujące choroby bakteryjne, jak Bakteryjna cętkowatość liści czy sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców, dają objawy na liściach i owocach pomidora.
W ochronie owoców i liści pomidora przed innymi chorobami powodowanymi przez grzyby pomocny może być oprysk środkiem miedziowym.
JakUprawiać.pl to platforma informacyjna, oraz gazeta interaktywna informująca o najważniejszych wydarzeniach dotyczących upraw roślin. Doradzamy i edukujemy oraz promujemy polskich rolników. Współpracujemy z najlepszymi specjalistami w dziedzinie upraw. Nasz zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w informowaniu, szkoleniu i doradztwie.
Napisz do nas: redakcja@jakuprawiac.pl